Az időszakban elkelt használt autók aktuális összértékének változását mutató Használtautó-index (99,6%) – elsősorban az eladások lassú növekedésének köszönhetően – 2,2 százalékponttal tudott emelkedni, az eladott autók átlagára ugyanakkor ebben a három hónapban 5,8 százalékkal csökkent, egészen az 1,5 millió forintos szint alá. Az okokról és a további kilátásokról szól a Használtautó.hu alábbi elemzése.
 

„Az első negyedév piaci aktivitását érezhetően visszafogta, hogy az átírási illeték idei emelése miatt az átlagosnál többen bonyolították le még az év vége előtt autójuk adás-vételét. A második negyedévben viszont a növekvő kínálatnak köszönhetően ismét élénkülni tudott a használtautó-piac – értékeli a számokat Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – Ennek azonban ára volt: sokan kénytelenek voltak alacsonyabb összeget kérni az autójukért, az átlagár immár kevéssel másfél millió forint alá esett. Az évi 4-500 ezer eladott használt autó több mint négyötödét tartalmazó adatbázisunk szerint az árszintet egyértelműen csökkenti az is, hogy az 1-5 éves kínálat egy év alatt 12 százalékkal esett, miközben a 9 évnél idősebb autók száma 23 százalékkal volt magasabb, mint egy éve ilyenkor.”

A Használtautó.hu által negyedévente bemutatásra kerülő index egy gyorsmutatója a használatutó-piac aktuális állapotának. Célja, hogy a teljes hazai használtautó-forgalom több mint 80 százalékát felölelő adatbázisa segítségével a hivatalos statisztikai adatok megjelenése előtt hetekkel bemutassa, hogy az éppen lezárt negyedév során hogyan változott ez a piaci szegmens. Ezzel a szolgáltatásával hiánypótló szerepet tölt be. Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. 100 százalék körüli állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete egyelőre nem tudta érdemben meghaladni a bázisnak tekintett időszak teljesítményét.

Átlagár: több mint 25 százalékos reálérték-csökkenés három év alatt

A másfél millió forintos átlagárszint különösen annak fényében jelent komoly visszaesést, hogy három éve ilyenkor, a piaci válság kezdetén ez az érték még 1,78 millió forint volt. Ha az infláció értékcsökkentő hatását is figyelembe vesszük, az értékesített használtautók átlagára ez alatt a három év alatt több mint negyedével csökkent.
 

Ez a jelentős visszaesés egyrészt természetesen következik abból a tényből, hogy folyamatosan öregszik a magyar személyautópark, ugyanakkor az általános gazdasági környezet romlása, az autókhoz kapcsolódó költségek megugrása is mind több autóst kényszerít arra, hogy akár nyomottabb áron is megpróbáljon megválni a járművétől.

Kilátások 2012 második felére

A második negyedév során enyhén tovább erősödött a forint. Ez komoly szerepet játszott abban, hogy az idei első félévben már mintegy 25 ezer használt autót importáltak Magyarországra, több mint kétszer annyit, mint 2011 első hat hónapjában. Ez a tendencia várhatóan a második félévben is folytatódni fog. A behozott autók számának növekedése azonban önmagában kevéssé tudja megmozgatni a piacot, mivel a teljes használtautó-piac volumenének mindössze nyolcadát teszi ki az import.

„A használtautó-piac összforgalma a visszafogott lakossági kereslet miatt az év hátralévő részében is csak nagyon lassan élénkülhet – jelzi előre a Használtautó.hu ügyvezetője. – Az újautó-piacon tapasztalható élénkülés ezen a területen leghamarabb fél-egy éves késéssel tudja majd éreztetni kedvező hatását, így az év végéig kedvező esetben oda juthatunk majd el, hogy e piac mérete immár nem csak kampányszerűen, egy-egy adminisztratív változás következtében, hanem tartósan meghaladja majd a válság kezdetekor mért szintet.”

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!