Városi kismenők

2012. március 22. (csütörtök) Molnár József

A Citroën C3-as és a VW Polo nem csak formáját tekintve képvisel két külön világot.
  • A+
  • A-
  • P
  • @>
  • |<

A Citroën gömbölyded vonalaiba könnyű beleszeretni, bájos, divatos kisautó, mely belül praktikus kiegészítőkkel kényeztet. A 305 literes csomagtartó tágas, de jutott hátra kihajtható tálca és 12 voltos töltő is. A kárpitok világosak, ezzel növelve a térérzetet, amire szükség is van, mivel a második sor meglehetősen szűkös. A Polo a C3-ashoz képest szürkébb, ráadásul a fekete belső sem túl vidám. A raktere ugyan kisebb (270 l), de ügyesebben bővíthető, ugyanis nem keletkezik akkora lépcső a padlón. A VW másik előnye, hogy hátul nagyvonalúbb benne a hely, melyen gond nélkül elfér két átlagos termetű felnőtt.

Az anyagok minősége és a kidolgozás hagy némi kívánnivalót maga után Az anyagok minősége és a kidolgozás hagy némi kívánnivalót maga után

Eladó használt C3-asból (2002–2009) kb. 220 darabot találni, ebből mintegy 55% benzines, az árak 700 000-től egészen 2,8 millióig terjednek. Polóból (2001–2009) bőségesebb a repertoár (kb. 500 db), a dízelek aránya 25%, az árak 700 000 és 2,9 millió között ingadoznak. A legolcsóbb dízel Citroën 800 000-ért kelleti magát, míg a már sokat látott gázolajos Polók 900 000-től vásárolhatók meg.

Statisztika ide vagy oda, háklis lehet mindegyik!

Az ADAC 2007-es hibastatisztikája szerint a C3-as a 25., míg a Polo a 10. helyen tanyázik. Az adatok a korábbi hat év hibaátlagából születtek. A 2008-as értékek alapján a Citroën a 26., a VW a 7., míg a 2009-es táblázatban előbbi a 23. helyre lépett előre, a Polo pedig maradt hetedik. A C3-as leggyakoribb gondjai közé a gyújtásrendszer, a motorvezérlés, a befecskendezés, a generátor és a kipufogó tartozik. Az automatikus váltóval, a manuális egységek váltórudazatával, az ablaktörlő motorjával, a központi műszeregységgel és a kipufogógáz-visszavezetéssel is sűrűn előfordulnak zavarok. A hibák egy részét gyári visszahívási akciók keretében igyekeztek orvosolni.

A 305 liter rendben van, az ülésdöntés utáni nagy lépcső viszont nem szerencsés A 305 liter rendben van, az ülésdöntés utáni nagy lépcső viszont nem szerencsés

Ilyen szervizlátogatásokat rendeltek el bizonyos ESP nélküli példányoknál (2003), amikor módosították az ABS vezérlését. 2005-ben a törésre hajlamos első rugókon változtattak, 2007-ben a vezérműszíj-szakadás gyanúja és az ABS ismételt hibája miatt hirdettek meg visszahívási akciót. 2009-ben az akkumulátor, a töltés, a világítás, az ablaktörlő rendszer és a motorvezérlés hibái kerültek napirendre. A gyakorlati tapasztalatok alapján még akad jó néhány pont, amelynél számítani lehet gondokra. Ilyenek például a feszítőgörgők, a szelepfedél- és a motortömítések és a porlasztó is.


Ha kopog a futómű, általában a „kutyacsont” érett meg a cserére, de a stabilizátorkarok, a kormánymű és a váltó sem örökéletűek. A klímaszabályozó elektronika, a szellőzőventilátor, a kijelzők háttérvilágítása és a légzsákszenzorok gyakran kapitulálnak. Az ülések hamar kopnak, a szivacs is deformálódik, a kemény műanyagok pedig karcolódnak. A távirányító széteshet, a központi zár néha nincs mindegyik ajtóra hatással, míg a B-oszlopok felől sűrűn hallani nyöszörgést. Az izzókiégések rendszeresek, és elvétve a rozsda is felütheti a fejét.

VW Polo: féklámpa kapcsoló és gyújtáshiba

A fényesebb ADAC-eredmények dacára a Polo sem büszkélkedhet rövid hibalistával, az Auto Bild 100 000 km-es maratoni tesztjén például az 1,2-es, benzines változat is gondokkal küzdött. A műhelylátogatások hátterében kétszer gyújtáshiba, kétszer a féklámpakapcsoló cseréje húzódott meg, de gond volt a gyújtórendszerrel, a katalizátorral és az ablakemelővel is. Az ADAC szerint a kényszerpihenőket kiváltó fő okok között megtalálható a gyújtás, a besült ablaktörlő motor, a szeszélyes motormenedzsment, a széteső váltórudazat és a féklámpakapcsoló. A fékpedál alatt elhelyezett defektes érzékelő típushiba, különösen 2006-os gyártásig fordultak elő vele rendszeresen gondok. Problémaforrás még a kipufogógáz-visszavezetés is. A kézifék nem minden esetben old ki, a hátsó fékek beragadhatnak, a kipufogó rozsdásodási és szétesési hajlama átlag feletti, de a generátor és a szivárgó hűtőrendszer sem tartozik a megbízható alkatrészek táborába.

A fekete-bézs színkombináció sokat dobna a Polo belső atmoszféráján A fekete-bézs színkombináció sokat dobna a Polo belső atmoszféráján

Az adagolófúvókás PD TDI dízeleknél a problémás LUK tandempumpát a VW 2004-ben kicserélte, rá három évre az ülésfűtéses kiviteleket (rövidzárlat miatt), 2008-ban pedig a kézigáz- és fékátépítéses változatokat rendelték a műhelyekbe. A benzinesek erőtlenségükkel, magas üzemanyag- és motorolaj-fogyasztásukkal okozhatnak bosszúságot, de a motorirányító szoftver sincs mindig a helyzet magaslatán.

Valamivel szűkebb (280 liter), de ügyesebben bővíthető a VW Polo csomagtere Valamivel szűkebb (280 liter), de ügyesebben bővíthető a VW Polo csomagtere

Vásárlás előtt érdemes a kormányszervóra, a központi zárra, az ablakemelőkre és az ablaktörlőkre is kiemelt figyelmet fordítani. Egyes esetekben utóbbi magától bekapcsol, leállítani nem lehet, míg az elektromos ablakok néha résnyire leengednek. Idegesítő az első ülések és a fékpedál nyikorgása, a műanyagokról hamar lejön a felületi borítás, a szellőzőrostélyok könnyen törnek, és sokszor fals hibaüzenetek is borzolják a kedélyeket.

Jól látszik, hogy a C3-as mennyivel magasabb, ám a hátsó fejtérnél ez egyáltalán nem érződik Jól látszik, hogy a C3-as mennyivel magasabb, ám a hátsó fejtérnél ez egyáltalán nem érződik

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!

Tetszett a cikk? Ossza meg! Facebook Twitter

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Városi kismenők

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X

Hozzászólások –

eddig 0 hozzászólás érkezett
HOZZÁSZÓLOK

Hozzászólok a cikkhez

A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.  Miért kell regisztrálnom? Bejelentkezek | Regisztrálok

Miért kell regisztrálnom?

X
Olvasóink fáradhatatlan aktivitásának köszönhetően az elmúlt évek során a megye meghatározó fórumává váltunk,
ahol cikkeink kapcsán értékes viták, párbeszédek alakultak ki. Ahogy e fórum résztvevőinek száma egyre növekedett,
sajnos a komoly hozzászólások közé egyre gyakrabban keveredtek céltalan, romboló beírások. Ezért éreztük úgy,
hogy eljött az ideje annak, hogy a kommentelés lehetőségét regisztrációhoz kössük, kiszűrve az értelmes fórumozást
zavaró tartalmakat. A regisztrációt ugyanakkor a korábbinál lényegesen egyszerűbbé tettük: elég csak nevet,
fehasználói nevet és emailt megadni. Reméljük olvasóink is úgy gondolják, hogy megéri megtenni ezt az egyszeri és
egyszerű lépést azért, hogy barátságosabb közegben, értelmesebb mederben folytatódhassék a párbeszéd.
(Ha problémája akad a regisztrációval vagy a hozzászólás új módjával, "hozzászólás" tárggyal írjon levelet a info@automotor.hu címre.)

Aktuális: 2016/16-os számunkból

Autó-Motor aktuális címlap
  • Extra: Bud Spencer filmjárművei
  • Vezettük: Audi Q2, Kia Niro, Alfa Romeo Giulia, Honda NSX, Yamaha XSR900
  • Teszt: Fiat Tipo 1.4, Ford Focus RS
  • Tanácsadó: Defektjavítás
  • Használt: Kozmetikai teendők eladás előtt
Autómotor Piactér