„Öt év stagnálása után 2014-ben vált egyértelművé az a jelentős fellendülés a hazai használtautó-piacon, amely a tavalyi évben is szinte töretlenül folytatódott – mutat rá Fodor László, a Használtautó.hu szakértője. – a 2014-ben tapasztalt 24 százalékpontos emelkedést követően a Használtautó-index további 22 százalékponttal került magasabbra a tavalyi év végére. Alig több mint két év leforgása alatt ugyanakkora időszakban immár másfélszer akkora érték fordul meg a piacon, amit az áremelkedésen túl közvetetten az újautó-eladások és a használtautó-import felfutása is elősegítettek.”

Miközben 2014-ben – nem utolsósorban a forintárfolyam gyengülése, illetve használtautó-importra bevezetett vagyonszerzési illeték közvetett hatásainak köszönhetően – átlagosan 8 százalékkal drágította a gazdát cserélő használt autókat, 2015-ben szintén infláció feletti, 2,6 százalékos átlagos árnövekedést tapasztalhattunk: az utolsó negyedévben észlelt átlagár már meghaladta az 1 670 000 forintot.


Az egyes kategóriákban azonban korántsem volt egyforma mértékű az átlagár emelkedése. 2013 év végéhez képest leginkább a közép- és felső-középkategóriás autók (+15%), illetve a nagyautók átlagos ára (+17%) nőtt két év alatt, nagyjából egyenletes időbeli eloszlással. Szintén tíz százalék felett drágultak az elmúlt két esztendő során az alsó-középkategóriás személyautók (+13%), ám esetükben a 2013-ban tapasztalt jelentős drágulás után, tavaly enyhe árcsökkenés volt tapasztalható. Ugyanakkor a használt terepjárókért továbbra is közel 2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, mint 2013 végén.


A népesebb járműkategóriák leggyakoribb modelljei

Az itthon értékesített használt személyautók háromnegyede a kisautók, az alsó-középkategóriás, illetve a felső-középkategóriás autók halmazába sorolható. Mindhárom kategória 40-45 százalékát három-három modell teszi ki. A kisautók esetében a Suzuki Swift, az Opel Corsa és a Volkswagen Polo, az alsó-középkategóriában az Opel Astra, a Volkswagen Golf és a Ford Focus, míg a felső-középkategóriában a Volkswagen Passat, a BMW 3-as széria, illetve a Ford Mondeo vezeti a belföldi használt eladási listákat.

Használtautó-index: 156,8 (+22,4%)
Kínálati átlagár: 1 671 000 Ft (+2,6 %)

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!