A felmérésben részt vevő 16 (együttesen a teljes újautó-piac több mint 95 százalékát lefedő) gépjárműimportőr cég vezető munkatársainak becslése szerint a 2014. évi 20 százalékos piaci bővülés ugyan nem fog megismétlődni, az átlagosan 13 százalékra várt idei növekedés nyomán azonban az eladott új személyautók száma a tavalyi 67 500-ról 76 ezerre emelkedhet.

A növekedést elősegítő okok között a legtöbben az elérhetőbbé váló finanszírozási lehetőségeket (31%), a vásárlók fizetőképességének javulását (25%), illetve általában a stabilabb gazdasági környezet miatt erősödő optimizmust (25%) tették az első helyre. Az okok között ugyanakkor a legtöbben (68%) a hazai személyautópark idősödését említették meg a pozitív folyamatok kényszerű katalizátoraként (mint ismeretes, a hazai személyautó-állomány átlagéletkora már tavaly átlépte a 13 évet).

Arra kérdésre, hogy elsősorban a magánszemélyek számára történő értékesítés, vagy a vállalati és állami flották területén várható-e nagyobb élénkülés, a válaszok teljesen megoszlottak: az válaszadók 50-50 százalékban tették meg voksaikat valamelyik oldalra, ami azt mutatja, hogy mindkét területen nagyjából egyforma növekedési ütemre számíthatunk 2015-ben.

A használtautó-piaci kereskedők számára továbbra is erős konkurencia marad a magánimport

A legnagyobb forgalmú használtautó-kereskedők közül 18 céget kerestek fel a felmérés készítői: becsléseik átlaga szerint a használtautó-piac idei bővülésének várható mértéke 11 százalék lesz. A növekedést elősegítő tényezők között az importőrök által felsorolt okok (a növekvő fizetőképes kereslet, a stabilabb piaci környezet, illetve az idősödő példányok immár halaszthatatlan cseréje) mellett a legtöbb említést az újautó-eladások növekedése kapta, hiszen ez automatikusan növekvő számú lecserélt, néhány éves autó megjelenését eredményezi a használtautó-piacon.


Tavaly 37 százalékkal, 97 ezerre nőtt a használt személyautók importja. Abban szinte minden kereskedő egyetért, hogy idén is folytatódik a behozatal volumenének erőteljes bővülése, azonban a további növekedés mértékét illetően jelentős a szórás (5-50%). A konszenzus ezen a területen 21 százalék körüli értéket mutat, ami azt jelenti, hogy a várakozások szerint 2015-ben újabb 118 ezer használt autó özönlik majd az országba.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!