Tovább növekedett a gazdát cserélő használt autók mennyisége, amit a szezonális hatáson kívül a tavalyi első félévhez képest 45 százalékkal bővülő import, illetve az újautó-eladások 21 százalékos növekedése is felpezsdített. Másrészt az is növeli a piaci forgalom összértékét, hogy az átlagárak egy év alatt csaknem 7 százalékkal ugrottak meg, amiben a használtautó-importra kiterjesztett vagyonszerzési illeték bevezetése is szerepet játszik.

„Egyelőre nem látszik jele annak, hogy a piac mennyiségi bővülése a közeljövőben kifulladna – mutat rá Fodor László, a Használtautó.hu marketingvezetője. – Az átlagár 6,7 százalékos növekedése azonban jórészt egyszeri hatás: azt elsősorban nem a tavasszal megélénkülő kereslet, hanem a használtautó-importra kiterjesztett vagyonszerzési illeték év eleji bevezetése okozta. Lefelé nyomja ugyanakkor az árat, hogy a kínált autók átlagéletkorának növekedése nem állt meg: a meghirdetett személyautók 68 százaléka legalább 9 esztendős.”

A néhány éves használt autók drágultak a legjobban

Korcsoportok szerint vizsgálva az árváltozást kiderül, hogy a legnagyobb áremelkedés a 3-5 éves, illetve a 6-8 éves használt autók körében következett be: átlagosan több mint 15, illetve 13 százalékkal magasabb árakkal találkozhatunk ezeknek az autóknak a hirdetéseiben, mint egy éve ilyenkor. Az újszerű, 0-2 éves használt autók esetében a legkisebb a százalékos többlet, hiszen azok a piac átlagáránál eleve drágábbak, s esetükben nagyobb áremelkedés mellett a potenciális vásárlók nagyobb számban fordulnának az alternatívák jelentő új autók vagy a kedvezménnyel kínált szalonautók felé.


Minden korcsoportban az látható, hogy míg az előző év második felében lassú lemorzsolódás jellemezte az árakat, a vagyonszerzési illeték bevezetése óta megdrágult import felfelé nyomta a belföldön kínált használt személyautók árát is. A második félévben azonban további jelentősebb árnövekedésre már nem kell számítanunk.

Használtautó-index: 122,0
Változás az előző negyedévhez képest (%): +8,8

Kínálati átlagár (ezer Ft): 1.552
Változás az előző negyedévhez képest (%): +1,1

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!