A ’70-es években az igazán sikeres filmeket a mozik a tervezettnél tovább tartották műsorukon, erre a kirakatokon a PROLONGÁLVA! felirat hívta fel a kulturált szórakozásra vágyó szocialista dolgozók figyelmét. Most pontosan ez történt a korszak autóit bemutató Retroncsok kiállítással is Kiskőrösön, a Közúti Szakgyűjteményben. Az eredetileg egy hónaposra tervezett időszaki kiállítást a szokatlanul nagy érdeklődésre való tekintettel egy hónappal, november 3-ig tartják nyitva.

A kiállításon eredeti állapotukban látható csaknem harminc darab, a ’70-es és a ’80-as években Magyarországon árusított „szocialista” autó, de egy korabeli parkolónál mégis sokkal több látványosság várja az érdeklődőket. Persze, a korszak tanúi újra kielemezhetik a Skoda vagy Wartburg, Trabant vagy Kispolski, Nagypolski vagy Ezeröcsi dilemmákat, de szó szerint színt visz a szocializmus hétköznapjainak a szürkeségébe a rózsaszínre festett és kabriósított Wartburg, a hippi hangulatúra festett Barkas, vagy a fűvel beborított Moszkvics-Izs kisteherautó.

Egy valódi balatoni kempingben érezhetjük magunkat a Szkif-M sátras utánfutó körül a korabeli sátorozó felszerelésekkel berendezett diorámánál, egy zöldséges Zsiguliból tényleg almát kínálnak, a Trabanton pedig stílszerűen hengerfejet javítanak… Ráadásként a hangulatot fokozandó az autókon kívül a korszak jellemző használati tárgyait is bemutatják egy korabeli bútorokkal berendezett lakószobában.

A “RETRONCSOK” – AVAGY AUTÓSÉLET A 70-ES, 80-AS ÉVEKBEN című időszaki kiállítás 2011. november 3-ig látogatható a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményben, a Dózsa György u. 38-ban, az 53-es főút 27-es kilométerkövénél. Elérhetőség: www.muzeum.kozut.hu.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!