Ha nem is a lottóötöst nyertem meg, de el sem hiszem, hogy milyen pofátlanul nagy mázlim volt – még egy kicsit most is ég a pofám miatta. Március végén ugyanis az Audi S1/S3 Cabriolet nemzetközi menetpróbáján beülhettem az 1984-es rali-világbajnok, a legendás Stig Blomqvist mellé az S1-esbe… Nem, nem az újba, hanem a régibe, a csakugyan legendás Rally quattro versenyautóba!!!

A 30 éves időutazást pedig egy újabb követte, vissza az Audi Motorsport jelenébe. PoHu-s Sándor és a lányok lelkes szervezésének (ezúton is köszönöm Zsuzsi és Andi) köszönhetően a DTM hungaroringi versenyhétvégéjén ugyanis Daniel Abt megautóztatott az RS 5 DTM versenytaxival!



Mindkét akcióról készült videofelvétel, ezt szeretnénk most megosztani Önökkel, s egyúttal felcsigázni az érdeklődést az Autó-Motor június 18-án megjelenő, 2014/11-es lapszámában olvasható “valódi” élménybeszámoló iránt.

Most csupán annyit fűznék hozzá, hogy a Stig-es videón nagyon nem jön át a sebesség. Nyilvánvalóan messze voltunk a versenytempótól, hiszen miszter Blomqvist vigyázott a felbecsülhetetlen értékű, muzeális rali-technikára, és nem úgy küldte át az ugratókon meg a kanyarokon, mint 30 éve. Azért az egyenesekben tisztességesen odalépett a gépnek, hogy legyen némi elképzelésem a harsányan bömbölő sorötös motor 400-450 lóerejéről, meg a quattro összkerékhajtás és a szöges gumik által nyújtott tapadásról. A kanyarok többségénél továbbra is az általa elhíresült ballábfék technikát használja, s mintha a “scandinavian flick” kanyarvételt is alkalmazta volna egy helyen.

Ami a DTM-es videót illeti, a sorozat szervezője, az ITR rendkívül szigorúan veszi a kamera használatát: kizárólag az autóba befelé nézhet, a pályát nem mutathatja. Azért az oldalablakon így is látszik, hogy gyilkos a tempó, a flippergolyó módjára ide-oda csapódó fejemen pedig az, hogy milyen durva g erők hatnak a 460-500 lóerős RS 5 DTM-ben. 1 perc 59 másodpercnél próbáltam motiválni Danielt, hogy menjünk rá a körrekordra, de szerintem abból minden leolvasható, ahogy utána átnézett…

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!