A bőregér méltó utódot kapott?

2011. szeptember 8. (csütörtök) Lővei Gergely

Keréken guruló fizikoterápia kontra aszimmetrikus karosszériás sportoló. Rendhagyó találkozás: Velorex és Veloster.
  • A+
  • A-
  • P
  • @>
  • |<

A Hyundai Veloster annyira új típus, hogy még igazán rá se csodálkozott az ember: összevissza vannak ajtók a karosszériáján. Becenevet se aggatott még rá az utca népe, kíváncsian várjuk, mit csapnak majd hozzá a mifelénk Hunyadinak nevezett márkanévhez. A Velorex esetén nem kellett ennyit gondolkodni, a bőregér már régóta összekapcsolódott a cseh háromkerekűvel.


Miért eresztettük egymásnak a két, meglehetősen különböző járművet? Egyrészt hasonló a nevük, másrészt mindkettő elég különleges szerkezet. A csehek a második világháborút követően kezdték el gyártani azt a fémvázat, amely kívül egy bőr borítást, belül meg rengeteg pedált és kart kapott. Ez utóbbitól azonban nem hagyták magukat félrevezetni a párt illetékesek, és úgy határoztak, rokkantaknak adják az autókat.

  Hat henger és 155 lóerő - nem egyenlő elosztásban Hat henger és 155 lóerő - nem egyenlő elosztásban

Az már más kérdés, hogy a négy egészséges végtag nem minden esetben elég ahhoz, hogy tökéletesen uraljuk a járművet, arról ne is beszélve, hogy már a beszállás is fejlett akrobatikus képességeket igényel. Egyfelől kicsi az ajtónyílás, másrészt a nagy átmérőjű kormánykerék és az ülés között meglehetősen szűk a hely. Ilyesmivel a Hyundaiban nem kell törődni, egyedül az alacsonyan lévő tető tud maradandó, vagy legalábbis emlékezetes sérülést okozni. Apró figyelmességként meghagyták a bal oldalról hátra történő beszállás lehetőségét is, az előredöntött támla és a szabadon lófráló övtartó műanyag kar közötti beszállás legalább akkora mutatvány, mint a Velorex vezetőülésében történő helyet foglalás.

Mi van a többivel?

Természetesen mi is tudjuk, hogy nem csak a Velorex készítői álmodoztak a száguldásról, meg a frizurát átrendező menetszélről. Az idő rövidsége miatt nem tudtunk Velosolex-et felhajtani, és legjobb tudomásunk szerint nincs (még) az országban Hennessey Velociraptor. Bár ennek a két járműnek az összehasonlítása is megérne legalább egy cikket...

Nem, a Hyundai nem véletlenül készítette a bal oldalon egy, a jobb oldalon két utastér-ajtóval ellátott autót. Jobb, ha a buliból hazafelé tartó részeg haverok a járdán fetrengenek kiszállás (és orra bukás) után, nem pedig az úttestnek a járművek közlekedésére fenntartott részén. Kicsit idealizált szereplőkkel még reklámfilmet is forgattak, amelyet aztán rövid úton be is tiltottak Hollandiában. Akit érdekel, rögtön itt, a bekezdés után meg is nézheti.

  Hagyján, hogy a kezeléshez hat végtag kell, de a beszállás se hétköznapi mutatvány a Velorexbe Hagyján, hogy a kezeléshez hat végtag kell, de a beszállás se hétköznapi mutatvány a Velorexbe

Abban tehát nyugodtan megegyezhetünk, hogy se a Velorex, se a Veloster nem hétköznapi jármű. Van azonban egy közös vonásuk, a nevükben ott a sebességre utaló velo tag. Miközben istenigazából egyik autó se túlságosan gyors. A Hyundai Velosterrel természetesen jól lehet hasítani, de azért érezni: igazából csak a várhatóan jövőre érkező 1,6-os turbómotorral lesz majd az igazi a mutatvány. A Velorexek is formációban hasítottak a Millenáris-Velodrom tavaszi főpróbáján a magyar Nascar pályán – kicsit kicsi, kicsit szakadt, de azért mégis a minénk a Millenáris beton oválja – de ez senkit ne vezessen félre. A fémvázat borító marhabőr még az állat halála után is beleizzadt a mutatványba.

  Egyik autó se normális Egyik autó se normális

Jó látni, hogy még mindig vannak olyan gyártók, amelyek hajlandóak a járt utat elhagyni a járatlanért. Még akkor is, ha ez most képletesen értendő, hiszen a képeken szereplő mindkét autónak szüksége van a műutakra ahhoz, hogy haladni tudjanak.

Ezúton is köszönjük az Oldrent Kft. cikkünk elkészítéséhez nyújtott segítségét.

Tetszett a cikk? Ossza meg! Facebook Twitter

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A bőregér méltó utódot kapott?

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X

Hozzászólások –

eddig 0 hozzászólás érkezett
HOZZÁSZÓLOK

Hozzászólok a cikkhez

A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.  Miért kell regisztrálnom? Bejelentkezek | Regisztrálok

Miért kell regisztrálnom?

X
Olvasóink fáradhatatlan aktivitásának köszönhetően az elmúlt évek során a megye meghatározó fórumává váltunk,
ahol cikkeink kapcsán értékes viták, párbeszédek alakultak ki. Ahogy e fórum résztvevőinek száma egyre növekedett,
sajnos a komoly hozzászólások közé egyre gyakrabban keveredtek céltalan, romboló beírások. Ezért éreztük úgy,
hogy eljött az ideje annak, hogy a kommentelés lehetőségét regisztrációhoz kössük, kiszűrve az értelmes fórumozást
zavaró tartalmakat. A regisztrációt ugyanakkor a korábbinál lényegesen egyszerűbbé tettük: elég csak nevet,
fehasználói nevet és emailt megadni. Reméljük olvasóink is úgy gondolják, hogy megéri megtenni ezt az egyszeri és
egyszerű lépést azért, hogy barátságosabb közegben, értelmesebb mederben folytatódhassék a párbeszéd.
(Ha problémája akad a regisztrációval vagy a hozzászólás új módjával, "hozzászólás" tárggyal írjon levelet a info@automotor.hu címre.)

Aktuális: 2016/16-os számunkból

Autó-Motor aktuális címlap
  • Extra: Bud Spencer filmjárművei
  • Vezettük: Audi Q2, Kia Niro, Alfa Romeo Giulia, Honda NSX, Yamaha XSR900
  • Teszt: Fiat Tipo 1.4, Ford Focus RS
  • Tanácsadó: Defektjavítás
  • Használt: Kozmetikai teendők eladás előtt
Autómotor Piactér