Titkolózott, nagyon titkolózott mindenki, mégis hetek óta beszélték, hogy Rubens Barrichello a BAR-hoz igazol. Nelson Piquet már a Magyar Nagydíj hétvégéjén megpendítette, hogy a brazil az angol istállónál kezdi a következő szezont, akkor persze még minden érintett tagadott. Mikor kiderült, hogy Felipe Massa a Saubertől a Ferrarihoz szerződik, már sejteni lehetett, hogy hamarosan Barrichellóval is történik valami, erre végül kedden került sor.

Barrichello hat szezon után hagyja el a Ferrarit, ahol folyamatos másodhegedűs-szerepre volt kárhoztatva. Így is szerzett ugyan kilenc futamgyőzelmet, de évek óta hangoztatja, hogy ennél (sokkal) többre vágyik. “Örömmel jelenthetem be, hogy a 2006-os idényt a BAR-nál kezdem” – mondta Barrichello, aki többéves szerződést írt alá. “Szeretném megköszönni a Ferrarinak az elmúlt hat évet, több versenyt is nyertem, büszke vagyok, hogy segíthettem a csapatot. Együttműködésünk alatt öt konstruktőri bajnoki címet szereztünk, az én célom azonban az egyéni pontvadászat megnyerése. Az elmúlt hónapokban úgy éreztem, új környezetre és motivációra vágyom.”

Barrichello úgy véli, a BAR logikus választás számára. “Egy ideje már fontolgatom ezt a lépést, hiszen Brackley-ben minden adott a világbajnoki címek ‘hajszolásához’. Nem tudok izgalmasabbat elképzelni a BAR-ral és a Hondával végzett közös munkánál, együtt valóra válthatjuk álmainkat. Természetesen a Ferrarinál még van feladatom az év végéig, nem is fogok lazsálni.”

“Rubens leigazolása a BAR-Honda fejlődése szempontjából jelentős mérföldkő, de biztosak vagyunk benne, hogy ez az ő pályafutására is igaz” – lelkendezett Nick Fry, a BAR csapatfőnöke. “Erős és sikeres csapatunk van, amelynek egyértelmű célja, hogy világbajnoki címeket nyerjen: bízunk benne, hogy hamarosan lesz is alkalmunk ünnepelni. Rubens nem csupán kiváló pilóta, kellő tapasztalattal is rendelkezik ahhoz, hogy győzelmekhez segítsen egy csapatot. Ezek a képességek különösen fontosak, ha a BAR-Honda előre akar lépni.”

Fry köszönetet mondott még a Ferrarinak is, amiért az lehetővé tette, hogy Barrichello már 2006-ban a BAR-t erősítheti. Hogy ki lesz a brazil csapattársa, egyelőre nem tudni: az biztos, hogy a motorpartner Hondánál nagy kedvenc Szato Takuma, de Jenson Button sem szeretne az immár Cosworth-motoros Williamshez menni, inkább maradna, ahol van. Egyiküknek végül nem lesz maradása, de csak később derül ki, melyiküknek kell szomorkodnia.