Már évek óta dolgozik moduláris felépítésű elektromos autóján a Francecraft nevű cég, amely most készült el a bárki számára megvásárolható konstrukcióval. A fejlesztőmunka eredményeként jöttek rá arra, hogy nem érdemes a gyártással is vesződni, alkatrészeket gyártanak, amelyek segítségével aztán a kedves ügyfél szereli össze az igényeinek megfelelő járművet.

Talán annak köszönhető ez a felismerés, hogy egyelőre alapvetően céges vásárlók uralják az elektromos autók piacát, és így nem nekik kell igazodniuk a méregdrága autóhoz, hanem azt lehet az ő igényeikhez alakítani. Az XYT elnevezésű járműnek három alapvető karosszériája lesz: rövid tengelytávolságú személyszállító, hosszú tengelytávolságú személyszállító (taxi), illetve platós kisteherautó.

A dobozforma megjelenést az alig 3 millió Ft fölé belőtt indulóár ismeretében megbocsátja az ember, azonban nem szabad elfelejteni, ennyi pénzért csak rengeteg alkatrészt és egy építési leírást kap a vásárló. Alapvetően villanymotoros hajtásra találták ki az XYT by Francecraft elnevezésű járművet, ebben a formában akár 200 km-es hatótávolságú változata is létezik majd, a hatótávpara ellen belső égésű motorral hajtott generátorral lehet védekezni, a prototípus biogáz hajtású áramfejlesztőt kapott – pickupról volt szó, ahol a plató alatti rakteret áldozták fel erre a célra.

A Francecraft cég alapvetően nem kiskereskedelmi, hanem nagykereskedelmi piacot célozza az XYT-vel, arra számít, hogy Európa(világ?)-szerte kis üzemeket létesítenek majd, ahol aztán majd az ő készleteiből készítenek saját márkás elektromos autókat. Megfelelő sorozatnagyság esetén 20 ezer eurós nettó kiskereskedelmi árat tartanak reálisnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!