Már el is készítette első prototípusát a francia EP Tender nevű cég, amely egy olyan mini-utánfutót álmodott meg, amely egy menet közben is működtethető áramfejlesztő, amelynek segítségével megsokszorozható az akkumulátoros-elektromos autó hatótávolsága.

Persze ilyen megoldást láthattunk már korábban (például Rinspeed Dock + Go), de azok egyelőre csak ötletek maradtak. A franciák azonban már megkezdték a tesztelést, és szándékaik szerint már 2015-ben piacra akarja dobni készüléket. A megfelelő elektromos csatlakozás kiépítése után bármilyen, vonóhoroggal ellátott elektromos autóval használható lesz majd az EP Tender, például az is elképzelhető, hogy nem magánszemélyek fogják majd vásárolni, hanem olyan hálózatokat hoznak létre, hogy a városból kimozduló elektromos autó tulajdonos bérelhet magának egy guruló áramfejlesztőt rövidebb-hosszabb időre.

A műanyag burkolat alatt egyébként igyekeztek minél egyszerűbb megoldásokat használni a konstruktőrök, a 0,6 literes, kéthengeres motor például a Tata Nano-ból származik (Euro IV-es károsanyag-kibocsájtási előírásoknak felel meg), de a tervek szerint a végleges változatban már egy 0,9 literes benzinmotor fog dolgozni. Nem túl takarékos egyébként a megoldás, a számítások szerint 6-7 liter benzint is eléget majd az EP Tender Box nevű készülék 100 kilométerenként, a 35 literes tankot feltöltve tehát reálisan 500 km-rel lehet megnövelni a hatótávolságot. A stabilitás megőrzése érdekében a Mov’eo nevű cég utánfutó-stabilizáló megoldásának átvételén is gondolkodnak az EP Tender fejlesztői, utóbbi működése megtekinthető az alábbi videón.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!