A teljesen megújult frontrész, a jellegzetes lámpatestek, az új ajtóelemek és a karakteres hátsórész határozottabb, agresszívabb megjelenést kölcsönöz az új generációs 9-3-asoknak, utalva az autózás élményének fokozására irányuló technikai fejlesztésekre.

A legszembetűnőbb az agresszívabb orrész, mely a hűtőrácsot és a motorháztetőt tekintve alapvetően az Aero X tanulmány formai jegyeit viseli magán, de nem tér el a klasszikus kagylóhéjszerű Saab designtól sem. Az új maszkrészhez kiválóan illeszkednek az autó megújult karosszériaelemei, melyek mind-mind hozzájárulnak az új 9-3-as széria semmivel sem összetéveszthető, letisztult stílusához.

„Fejlesztéseink három fő területre összpontosultak: design, teljesítmény és vezetési élmény.” – nyilatkozta Jan Åke Jonsson, a Saab Automobile ügyvezető igazgatója. „Ennek eredményeképp a globális eladásaink kétharmadáért felelős 9-3-as modellek megjelenését és vezethetőségét tekintve is komoly előrelépést könyvelhetünk el.” 

Az új 9-3-as modellválaszték Sport Sedan, SportCombi és Convertible változatot is magában foglal, melyek mindegyike elérhető benzines, dízel és BioPower (E85) változatban is. A megújult modellek augusztustól kaphatók a már megszokott Linear, Vector, illetve Aero felszereltséggel.