A japán autógyár magyarországi üzemében az idén újabb 40 milliárd forintot fordítanak a gyártókapacitás bővítésére.

Február 4-én kezdik meg a második generációs Swift modellek sorozatgyártását Esztergomban, a Magyar Suzuki Rt. tavaly létesített új gyáregységében. Az új kisautó február végén, március elején kerül a hazai piacra – tájékoztatta lapunkat Tihanyi Tamás, a Magyar Suzuki Rt. PR-vezetője.

Ezzel szemben az esztergomi gyárban december óta már nem szerelnek össze az Opellel közösen kifejlesztett Wagon R+ modellből, így az idén csak az Ignis és a Swift lesz gyártásban. Az előbbiből mintegy 60, az utóbbiból 80 ezer készül a tervek szerint, tehát a tavalyi 95 ezerrel szemben 140 ezer gépkocsi hagyja el a szerelőszalagokat.

Az elmúlt évben 60 milliárd forintot fordítottak a már említett gyárbővítésre, ennek keretében egyebek között 250 új hegesztőrobotot is telepítettek. Az idén további mintegy 40 milliárd forintot fordít a Suzuki kapacitásbővítésre. Így ez év végére 200 ezer autó kibocsátására lesz képes a gyár, s erre szükség is van, hiszen decemberben kezdődik a FIAT-tal közösen kifejlesztett szabadidő-autó próbagyártása. Erről egyelőre csak azt tudni, hogy nagyobb lesz, mint az Ignis, és két-, valamint négykerék-meghajtású változattal egyaránt készül.

A Magyar Suzuki Rt. 300 milliárd forintos árbevételt tervez erre az évre. Tihanyi Tamás kiemelte, hogy a társaság tavaly lépte át először a százezer darabos értékesítési szintet. Ebbe természetesen a magyar piacra importált és a gyár által exportált modellek is beleszámítanak. Az idei értékesítési terv már 150 ezer jármű eladásáról szól. Eközben az anyacég az idén 9 százalékkal, 2,164 millió darabra akarja növelni a gyártást. Ezen belül azonban az összeszerelés otthon várhatóan 2 százalékkal, 1,025 millió autóra csökken, külföldön viszont 21 százalékkal 1,139 millióra nő.

Az új Swift modellből, amelyet Magyarországon és Japánon kívül még Kínában és Indiában gyárt a cég, az idén 250 ezret akar eladni. Tavaly a társaság az egy évvel korábbihoz képest világméretekben közel kétmillió autót gyártott, értékesítése pedig 12 százalékkal, 1,87 millió darabra nőtt.