ASIMO parlamenti megjelenése, melynek során egy lépcsőn fel- illetve lesétálva demonstrálta a képviselőknek ezen különleges képességét, egy tágabb körű bemutató részét képezte, amelyet a Honda a humanoid robotok fejlődéséről, valamint az emberi társadalom számára nyújtott előnyeiről tartott a Parlament tagjainak.

A bemutatót Dr. Edgar Koerner professzor, a Honda Európai Kutatási Intézetének elnöke vezette. Az ASIMO (Advanced Step in Innovative Mobility, azaz ‘az innovatív mobilitás fejlett lépcsőfoka’) sokak szerint a világ legfejlettebb emberszabású robotja. A 2000-ben bemutatott robot elsőként sajátította el az intelligens, valós idejű, rugalmas járás technológiáját.

A parlamenti találkozó egybeesik az Európai Bizottság azon korábbi bejelentésével, hogy támogatást biztosítanak a RobotKupának, egy, a humanoid robotika és a kognitív idegrendszeri tudományok terén végzett kutatások előmozdítását célzó projektnek. Beszédében Koerner professzor az egybegyűlt parlamenti képviselőknek vázolta az emberszabású robotika legújabb vívmányait, az ezen a kutatási területen a tudósokra és mérnökre váró kihívásokat, valamint azokat a lehetséges előnyöket, amelyekkel ez a fejlett mozgásforma a jövőben hozzájárulhat a társadalom gyarapodásához.

Az előadást követően Koerner professzor megjegyezte: „Hosszú távú célunk, hogy olyan robotot hozzunk létre, amely képes az emberekhez hasonlóan mozogni, hatékony interakciót folytatni velük és segítségükre lenni. Mai látogatásunk az Európai Parlamentben kiváló lehetőség volt számunkra, hogy Európa legfontosabb döntéshozóinak bemutassuk, milyen fontos szerepet játszhat a humanoid robotika és a kognitív rendszerek a jövő társadalmában.”