A vadonatúj Carnival olyan újdonságokkal büszkélkedhet, mint az alapfelszereltség részét képező, a padlóba teljesen síkra hajtható harmadik üléssor, és a felárért kapható elektromos tolóajtók, illetve hátsó ajtó. Az új Carnival értékesítése a tervek szerint 2005 végén indul. A rövid karosszériájú változat bemutatását a Kia 2006 elejére tervezi.

Európában csak a rövid karosszériájú változat lesz kapható, míg a többi piacon a hosszú és a rövid változat egyaránt a szalonokba kerül. A vadonatúj padlólemezre épített új Carnival tengelytávja, hossza és szélessége is nagyobb lett, így az autó utastere közel 15%-kal gyarapodott elődjéhez képest. A friss stílusjegyekkel, valamint az alapáron adott és felárért kínált felszereltségi elemekkel a Kia fő célja, hogy a Carnival a nagy egyterű autók erős versenyében továbbra is megállja a helyét, és megőrizze az ár/érték arányt, valamint a biztonság terén vezető pozícióját.

“2004-ben a Carnival volt a Kia második legnépszerűbb export-modellje: világszerte 120.478 darabot adtunk el belőle. Mivel termékkínálatunkban fontos stratégiai szerepet szánunk a Carnivalnak, a modell újratervezése során nagyon nagy figyelmet fordítottunk minden apró részletre, hogy az új modell folytassa a Carnival név tradícióit” – jelentette ki Yong-Hwan Kim, a Kia Motors alelnöke és operatív igazgatója.

A Carnival 2001-es bemutatkozása után a vásárlók gyorsan elismerték a modell kitűnő ár/érték arányát és gazdag kényelmi és biztonsági alapfelszereltségét. A Carnival megkapta az Egyesült Államok kormánya által adott legmagasabb – ötcsillagos – biztonsági besorolást, mely a vezető, az első utas és a hátsó utasok biztonságára, valamint a frontális és oldalütközésekre egyaránt vonatkozott. Ezen kívül a modell számos egyéb elismerésben részesült, többek között: AutoPacific Autós Elégedettségi Díj – 2002 A Sport Truck Connection Television által adott “Legjobb Egyterű” díj – 2002, 2003 A Strategic Vision Total Value Index “Győztese” – 2002, 2004 Első a biztonság.

Az új generációs Carnivalban a Kia továbbra is gazdag biztonsági alapfelszereltséget biztosít, melynek része a hat légzsák (továbbfejlesztett első légzsákok, az ülésbe szerelt oldallégzsákok, valamint teljes méretű oldalsó függönylégzsákok óvják az utasokat mindhárom üléssorban). Az első légzsákokat vezérlő érzékelők észlelik az ülés pozícióját, figyelembe veszik, hogy a biztonsági öv be van-e kötve, érzékelik, hogy ül-e valaki az első utasülésen, és a légzsákok kinyitása előtt felmérik a frontális ütközés súlyosságát. Az alapfelszereltség része a négycsatornás, négy érzékelővel ellátott blokkolásgátló fékrendszer (ABS) is. Az ABS rendszerhez elektronikus fékerőelosztó (EBD) tartozik, mely a tengelyterhelésnek megfelelően osztja szét a fékerőt a kerekek között, így javítja az irányíthatóságot és a stabilitást. A biztonsági alapfelszereltség részét képezi a keréknyomás-ellenőrző rendszer és az első ülésekre szerelt aktív fejtámlák is, míg az elektronikus stabilitásellenőrzőt (ESP) és a fékasszisztenssel kiegészített kipörgésgátlót (TCS) feláras opciós csomagokban lehet megrendelni.

Az erősebb és nyomatékosabb motorral szerelt Carnival versenyképes teljesítményt kínál az egyterűek kategóriájában. A vadonatúj 3.8 literes DOHC 24-szelepes V6-os motor több mint 240 lóerős teljesítménye 30%-kal haladja meg az előző erőforrás teljesítményét, nyomatéka pedig 250 fontláb (339 Nm) lesz. Az új alumíniumblokkos motor egy ötfokozatú Sportmatic™ váltóhoz kapcsolódik. Nagyobb méretei ellenére az új Carnival jelentősen könnyebb lesz a hasonló felszereltségű elődjénél. A nagyobb teljesítményű, könnyebb, elöl-hátul független felfüggesztésekkel ellátott Carnival vezetése elődjénél és kategóriatársainál is nagyobb élményt jelent majd. Az új Carnival független felfüggesztései elöl MacPherson rugóstagokból, tekercsrugókból és kanyarstabilizátorból állnak, hátul pedig többlengőkaros kialakítású, tekercsrugós felfüggesztést találunk, szintén kanyarstabilizátorral. A biztonságosabb megállásról az elöl-hátul tárcsafékekből álló, rásegítéses fékrendszer gondoskodik, mely elől hűtött (11.7 collos) féktárcsákat, hátul tömör (11.9 collos) féktárcsákat tartalmaz. A Carnival modellek új, nagyobb méretű keréktárcsákat és abroncsokat kapnak: a 16 collos acél keréktárcsákhoz 225/7 R16-os abroncsok, míg a 17 collos könnyűfém keréktárcsákhoz 235/60 R17-es abroncsok járnak.

A hétszemélyes Carnival óriási méretei és önhordó karosszériája hatalmas utas- és csomagteret, valamint kényelmes utazást és jó kezelhetőséget tesz lehetővé. A Carnival helykínálatát és sokoldalúságát fokozza a dönthető és lehajtható második üléssor, mely megkönnyíti a harmadik üléssorba való bejutást. Mindegyik modellen az alapfelszereltség része az új, könnyen kezelhető, 60/40 arányban osztott, padlóba hajtogatható harmadik üléssor, amely a padlóba lehajtva óriási sík rakteret kínál, de felhajtva is elegendő hátsó rakteret biztosít. A két felszereltségi szinttel (LX és EX) kapható Carnival folytatja a Kia kitűnő ár/érték hagyományát, vagyis bőséges alapfelszereltséget és számos apró figyelmességet kínál. A Carnival LX az ABS-en, a hat légzsákon és az ötsebességes Sportmatic™ váltón kívül háromzónás légkondícionálót, elektromos mozgatású oldalablakokat, sebességtartó automatikát, AM/FM/CD-lejátszót, kartámlás második üléssort, és riasztóval kiegészített kulcsnélküli nyitórendszert kínál alapáron. A Carnival EX felszereltsége ezen kívül krómozott hűtőrácsot, ködlámpákat, nyolc irányba elektromosan állítható, elektromos gerinctámasszal ellátott vezetőülést, elektromosan állítható és fűthető tükröket, AM/FM/kazettás/MP3/CD hangrendszert, Homelink-kel ellátott, automatikusan sötétedő belső visszapillantó tükröt, bőrborítású kormánykereket és váltógombot, elektromos mozgatású hátsó ablakokat, tetősínt és fabetéteket tartalmaz. Az LX és EX modellek alapfelszereltségén felül a vadonatúj Carnivalban a kényelem és a szórakoztatás számos feláras csomaggal fokozható. A csomagokban többek között ülésfűtéssel ellátott bőrülések, a külső tükrök és az ülés pozícióját tároló memóriás vezetőülés, tolatóradar, elektromos mozgatású tolóajtó és hátsó ajtó, elektromosan állítható pedálok, elektromos napfénytető, és csúcsminőségű, DVD lejátszóból és 11 hangszóróból álló szórakoztató rendszer rendelhető.