Ma már nem is tűnik olyan vakmerő kalandnak hirtelen felindulásból bepattanni az autónkba és a világot magunk mögött hagyva, mobilunkkal a zsebünkben nekivágni a nagyvilágnak. Az elmúlt évek műszaki fejlesztései nemcsak a gépjárművek műszaki jellemzőin és felszereltségén érhetőek tetten, de a mérnöki zsenialitás a telekommunikációs szektor fejlesztéseiben is megmutatkozik. Ha pedig okostelefonunk is társunk a kalandban, a világ bármely tájáról szinte bármit el tudunk intézni segítségével.

A nem is olyan régi, 6-7 éves mobiltelefonok már megmosolyogtatóak, ha figyelembe vesszük, erőforrásaiknak és a rájuk töltött alkalmazásoknak köszönhetően mit tudnak a mai modern készülékek. Manapság már vásárolhatunk és fizethetünk is velük – ez azonban nem keverendő össze a mobilbankolással, ami már megszokott szolgáltatási forma. Ezt az intézmények „mobil vásárlás szolgáltatásnak” vagy „mobil fizetés szolgáltatásnak” nevezik. Segítségével vásárolhatunk autópálya-matricát, fizethetünk parkolójegyet vagy mozijegyet, de akár bankszámlánk terhére befizethetjük sárga csekkjeinket, de akár átutalást is indíthatunk. Az igénybe vehető szolgáltatások körével kapcsolatban érdeklődjünk mobilszolgáltatónknál vagy számlavezető bankunknál.

A szolgáltatás lényege, hogy egy előre feltöltött egyenleg keretéig vagy utólagos fizetéssel vásárolunk (amikor mobilszámlán vagy a havi bankszámla kivonaton ellenőrizhetjük utólag a vásárolt termék, szolgáltatás összegét), és a kommunikáció SMS-ben történik. Amennyiben szolgáltatásról (például parkolásról) van szó, annak kezdetét és végét szintén SMS üzenetekkel bonyolítják. Nyugat- Európában már egyre inkább elterjedt gyakorlat a legmodernebb, úgynevezett közeli rádiófrekvenciás kommunikációs technológia (Near Field Communications – NFC). Ennek használata során az erre alkalmas mobiltelefont elég egy pillanatra odaérinteni vagy közel tartani az adott POSterminálhoz, amely máris érzékeli, és a telefonba, valamint a terminálba beépített chip segítségével azonosítja a vevőt, és végrehajtja a tranzakciót. Sok helyütt fizetnek így például a tömegközlekedési eszközökön.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!