Csak tippelni lehet, hogy az eredeti szándék szerint az egyszerűsítés – értsd mindenhol fizetni kell – volt a célja az útdíjfizetési rendszer átalakításának, de aztán az egyeztetési folyamat kihagyásával és meglehetősen késői bejelentéssel, illetve az azt követő teljes csöndet követően (érdemben azok a szervezetek se tudtak válaszolni a kérdésekre, amelyek dolga az új jogszabály végrehajtása) félelemmel vegyes csodálkozás közepette 2015. január elsején elindult az új rendszer. Immár lehet megyei matricát is vásárolni. Hellyel-közzel. És bizonyos esetben az ember a semmiért fizet 5000 Ft-ot.

A területi, azaz megyei hatályú e-matrica a közigazgatási határ előtti utolsó lehajtóig engedi meg a fizetős útszakasz használatát, a következő kijáratig már csak a soron következő megyére érvényes engedéllyel hajthatunk. És itt érdemes egy pillantást vetni a meglehetősen későn, december 30-án a témában publikált térképekre (a magyar kormány által közzétett térképen Kilometers, és nem kilométer szerepel a méretaránynál…), azon belül is a Veszprém megyeit tessék jó alaposan nézni. Először is eltart egy darabig, amíg kiderül, hogy csak a jobb alsó sarokban találunk fizetős útszakaszt, az M7-es autópályát; az egész Veszprém megyei M7-es szakasz narancssárga. Azaz: megveszi az ember 5000 Ft-ért a Veszprém megyei e-matricát, és ezzel nem használhatja a Veszprém megyében lévő fizetős gyorsforgalmi utat. Egy métert se tehet meg rajtuk, hiszen az önmagában nem jogosítja fel arra tulajdonosát. Ennek ellenére kapós lesz a Veszprém megyei e-matrica, hiszen aki nem akar Polgárdi-Siófok között lehajtani a 7-es országútra, annak ezt a szakaszt is meg kell majd váltania. Egyedül az északi partra tartók ússzák meg kifejezetten olcsón a balatoni kiruccanást, hiszen ők Polgárdinál hagyva el a sztrádát, lényegében 10 000 Ft-ból megússzák az egész éves ingázás díjköteles részét.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!