Több baleset lesz a robotautók miatt?

2016. január 20. (szerda) Lővei Gergely

A technika csak idealizált körülmények között dolgozik megbízhatóan, ellenkező esetben átadja az irányítást az embernek - akinek meg nem lesz rutinja, mert általában az autó vezet helyette.
  • A+
  • A-
  • P
  • @>
  • |<

Tanulni, tanulni, tanulni – Lenin híres szavait kell megfogadnia minden járművezetőnek, hiszen folyamatosan változó körülményekkel szembesülünk az utakon. Van, akinek eleinte a budapesti forgalom is megoldhatatlan káoszt jelent, de aki a fővárosban szerezte meg a jogosítványát, rácsodálkozik: vidéken mennyire álmos a közlekedés. A jó sofőrnek kell a rutin, amelyet csak úgy szerezhet meg, hogy a volán mögött ül és vezet. Így még az is találkozik előbb-utóbb a télies időjárási körülményekkel, aki nyáron szerezte meg a jogosítványát, átesik majd az első olyan nagy záporon, amikor az ablaktörlő még a leggyorsabb állásra kapcsolva sem képes letörölni a vizet a szélvédőről, halad majd hóviharban, hajt majd át a domboldalról lemosott sártengeren... A helyzet megoldását segíti, hogy korábbi tapasztalatai alapján képes megítélni, mire képes saját maga és az autója, az évek és a lefutott tízezer kilométerek alatt pedig szépen lassan beérik a vezetési tudás.


De mi lesz akkor, ha a esetek többségében az autó vezet majd helyettünk? Az autóvezetőből egyszerű utas lesz, aki nem tapasztalatokat gyűjt a volán mögött, hanem mondjuk bónuszpontokat a kedvenc okostelefon-játékában, és amikor hirtelen jön majd a jelzés, hogy tessék 7 másodperc múlva átvenni a volánt, mert az elektronika tudása véget ért, a tapasztalatlan sofőr hirtelen egy stresszes helyzettel találja magát szemben. Sávelhúzás olyan sárga ideiglenes jelzésekkel, amelyeket a korábban elhaladt autók kerekei már feltéptek az aszfaltról? Rutinos sofőr ilyenkor előre figyel és helyezkedik, hogy ne legyen mellette másik autó a szűk résznél, a robotautó sofőrje meg próbálja megsaccolni, mekkora is az autója, amit még sohase parkolt le, hiszen azt is elvégzi a segéd.

Vagy vegyük azt a fránya időjárást. A Google például egyszerűen leállítja a robotautóit, ha esik az eső, mert az elektronika nem képes feldolgozni az ilyenkor kapott jeleket: az érzékelőket is befolyásolja a nedvesség, arról még nem is beszélünk, hogy az eltérő tapadás (egyik kerék pocsolyában, másik száraz aszfalton) mit tud művelni - ez egyszerűen sok az elektronikának.

A Ford büszkén mutatja, hogy téli körülmények között is teszteli a robotautóját, de ez a tél amolyan képeslap-időjárást jelent, szép havas táj, letakarított utak. De mi a helyzet hófúvásban, latyakos-jégbordás úton? Az ilyesmit nem lehet beleprogramozni az elektronikába, mert megismételhetetlen minden pillanat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szóval lehet, hogy az önvezető autó majd csökkenti a balesetek számát, de könnyen, lehet baleseteket is okoznak majd azzal, hogy pont a legnehezebb helyzetekben adják vissza az irányítást az esetenként kezdő sofőröknek. Az a baj az elektronikus rendszerekkel, hogy azok csak megismételhető, bizonyos szinten idealizált körülmények között működnek megbízhatóan, mert ilyen helyzeteket lehet a fejlesztés során megtapasztani. Az élet azonban nem így működik. Azzal, hogy a vezetés terhét leveszik a jármű vezetőjéről, az nem fog rutint szerezni, és rögtön a mély vízbe dobja majd az elektronika. Bár a Google robotautója esetén ez már egy frissítő nyári zápor is ilyen megoldhatatlan problémát jelent...

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!

Tetszett a cikk? Ossza meg! Facebook Twitter

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Több baleset lesz a robotautók miatt?

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X

Hozzászólások –

eddig 0 hozzászólás érkezett
HOZZÁSZÓLOK

Hozzászólok a cikkhez

A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.  Miért kell regisztrálnom? Bejelentkezek | Regisztrálok

Miért kell regisztrálnom?

X
Olvasóink fáradhatatlan aktivitásának köszönhetően az elmúlt évek során a megye meghatározó fórumává váltunk,
ahol cikkeink kapcsán értékes viták, párbeszédek alakultak ki. Ahogy e fórum résztvevőinek száma egyre növekedett,
sajnos a komoly hozzászólások közé egyre gyakrabban keveredtek céltalan, romboló beírások. Ezért éreztük úgy,
hogy eljött az ideje annak, hogy a kommentelés lehetőségét regisztrációhoz kössük, kiszűrve az értelmes fórumozást
zavaró tartalmakat. A regisztrációt ugyanakkor a korábbinál lényegesen egyszerűbbé tettük: elég csak nevet,
fehasználói nevet és emailt megadni. Reméljük olvasóink is úgy gondolják, hogy megéri megtenni ezt az egyszeri és
egyszerű lépést azért, hogy barátságosabb közegben, értelmesebb mederben folytatódhassék a párbeszéd.
(Ha problémája akad a regisztrációval vagy a hozzászólás új módjával, "hozzászólás" tárggyal írjon levelet a info@automotor.hu címre.)

Aktuális: 2016/16-os számunkból

Autó-Motor aktuális címlap
  • Extra: Bud Spencer filmjárművei
  • Vezettük: Audi Q2, Kia Niro, Alfa Romeo Giulia, Honda NSX, Yamaha XSR900
  • Teszt: Fiat Tipo 1.4, Ford Focus RS
  • Tanácsadó: Defektjavítás
  • Használt: Kozmetikai teendők eladás előtt
Autómotor Piactér