A VIP versenyző indulása az idén azért is kiemelkedően fontos, mert a néhány évvel ezelőtti gyakorlattal szemben – amikor a gyár motorsport részlege minden versenyen 2 helyi VIP versenyző indulását tette lehetővé- az idén csak négy versenyen, a német, a monte carlo-i, a brit és a magyar futamon indít 1 VIP versenyzőt. Ez a lehetőség tehát a magyar versenynek, a Porsche hazai partnereinek is elismerést jelent.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Porsche Motorsport weissachi központjában teszteltek azok a pilóták, akik a Porsche VIP autójában kapnak lehetőséget. Magyarországról két fiatal versenyző, Kiss Norbert és Hatvani Bálint vett részt a teszteken. Mindketten figyelemre méltó tehetségek, akik itthon a SEAT Leon Szuperkupában versenyeznek. Ebben a sorozatban nyolc futam után Kiss Norbert szoros küzdelemben a második helyen áll, míg Hatvani Bálint a harmadik helyet foglalja el. Mindkettőjük tesztje jól sikerült, Kiss Norbert már az elejétől kezdve jól érezte a 911 GT3 Cup-ot, a szekvenciális váltót már a teszt elejétől jól kezelte, a visszaváltás sem okozott problémát. Az első húsz kör után a legjobb ideje 1:19:059 volt, amelyet a további beállítások után még tudott javítani, egészen 1:16:717-re.
A volt Formula-1 pilóta, Derek Warwick – aki a silverstone-i futamra készülődve szintén a weissachi pályán tesztelt– legjobb ideje 1:16:243 lett, amelynek fényében mindkét magyar versenyző teljesítménye különösen jónak tekinthető. A hétvégi silverstone-i futamon Warwick a 27. helyen futott be, 62.136 másodperccel lemaradva az első helyezettől.

Kiss Norbert a tesztelésről és az eredményekről: „Óvatosan kezdtem, hiszen még soha nem vezettem hátsó kerekes kasztnis autót, így semmi tapasztalatom nem volt hogy milyen lesz. Próbálgattam milyen hamar lehet gázt adni, és persze tanulgattam a pályát, ami elég dimbes-dombos volt, mint itthon egy hegyi verseny. Az autó aztán nagyon jól kezelhetőnek bizonyult, így az első 15-20 kör után már egész bátran nyomtam neki, és elkezdtem bevállalgatni a nehezebb részeket a pályán, így ahogy kérték is, fokozatosan alulról építkezve igyekeztem jó köridőt elérni. Végül a legjobbam 1:16.717 lett, ami sokkal jobb volt az előzetes elvárásoknál. Elégedett voltam én is, és a Porsche csapat is, akik nagyon profin művelik a dolgukat. Ennek köszönhetően az egész nap problémamentesen zajlott, nagyon jól éreztünk magunkat, és megtisztelő hogy megkaptuk ezt a lehetőséget.”

A Porsche Mobil1 Supercup bajnokságot a Porsche versenyrészlege szervezi. A világ e leggyorsabb nemzetközi egymárkás sorozatát számos tulajdonsága avatja a profi pilóták és az emelkedőben lévő csillagok körében egyaránt az egyik legnépszerűbb versenyszériává: a valóban komoly kihívást jelentő 911 GT3 Cup versenyautók, a versenyek sprint-formája és a versenyzők rendkívül erős mezőnye. A sorozat egyfajta „ugródeszkaként” is szolgál a sport- és túraautó-versenyzői pályafutások során. A Porsche Mobil1 Supercup futamait 1993 óta a FIA Formula 1 világbajnokság nagydíjai mentén rendezik, s a versenyek száma eközben a kezdeti kilencről immár tizenegyre emelkedett. A Porsche Mobil1 Supercup mezőnyében a 911 GT3 Cup modell egészen egyedi specifikációban szerepel. Műszakilag mindegyik versenygép megegyező: a jelenlegi Porsche 911 (997) alapjain ez a szériaközeli versenykonstrukció 3,6 literes, 400 lóerős motorral, valamint hatfokozatú, szekvenciális sebességváltóval van felszerelve, s mindössze 1120 kilogrammot nyom. A GT3 Cup a Supercup történetének legerősebb, egyben legnagyobb kihívást jelentő versenyautója. Mindegyik járműhöz egyforma, versenyhétvégenként két-két garnitúra Michelin slick gumiabroncs áll rendelkezésre.


 

Pilóták bajnoksága

Versenyenként 20–18–16–14–12–10–9–8–7–6–5–4–3–2–1 pont szerezhető, minden futam számít. A pontgyűjtéshez 2007-ben minden versenyzőnek legalább nyolc futamon rajthoz kell állnia.

Csapatbajnokság

Minden futam után a csapatok két legeredményesebb versenyzőjének pontszámai adódnak össze.

Pénzdíj

A Porsche 2007-ben összesen mintegy 820 ezer eurót fizet ki a versenyzők és a csapatok számára. A győztes díja versenyenként 9.000 euró; a második helyezetté 7.500 euró; a harmadik helyezetté 6.500 euró.

Porsche a bajnoknak

A 2007-es bajnok díja egy új Porsche gépkocsi, amelyet a győztes decemberben, a Porsche Motorsport szezonzáró rendezvényén vehet át.

Történelem

A Porsche Mobil1 Supercup az egyetlen GT versenysorozat, amelyet kizárólagosan az FIA Formula 1 világbajnokság nagydíjaival együtt rendeznek, ahol e széria már 1993 óta a versenyhétvégék rögzített programjaként szerepel.

Vendégversenyzők

A Porsche alkalmanként vendég pilótákat is meghívhat, akik nem vesznek részt a pontgyűjtésben. A közelmúltban Mika Häkkinen, Ralf Schumacher, Walter Röhrl, Eddie Irvine, illetve ismert sztárok, mint Chris Rea, Tobias Moretti és Craig T. Nelson is elfogadták a meghívást. Más sportágak hírességei közül Henri Leconte és Luc Alphand vett részt a Porsche versenysorozatában.

A Porsche VIP versenyautója az idei évben speciális matt fekete fényezéssel indul, amely a Porsche Design mérnökeinek munkáját dicséri.