A kisebb összegű, rövidebb futamidejű hitelek speciális fajtája a hitelkártya. De mint a hitelt, ezt sem adják akárkinek, s a hitelkeret sem lehet bármekkora. A jellemzően 50 ezertől 1 millió forintig terjedhető hitelkeret a bankszámlára rendszeresen érkező jövedelemtől és az ügyfél hitelképességétől függ. A rendelkezésünkre álló keret szabadon felhasználható, ami jó, viszont készpénzt felvenni vele nem tanácsos, mert annak magas a költsége. De ami igazán vonzóvá teszi a terméket, az, hogy bizonyos ideig akár kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét. Egy hitelkártyával – az előre meghatározott, személyre szabott hitelkeret összegéig – amennyiben az elszámolási időszak első napján vásárlásra használjuk hitelkártyánkat és határidőben teljesítjük a fizetést, akár 45 napig is kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét, mialatt a saját megtakarításaink gyarapodnak. Egy meghatározott  havi minimum összeget azonban mindenképp vissza kell fizetni, különben a bank késedelmi pótlékot is felszámol. A minimum fizetendő összeg mértéke bankonként változó. Gond akkor adódik, ha kifutunk a visszafizetési határidőből – késedelem esetén a kibocsátó bank már komoly költségeket számít fel. Nézzünk annak is utána, hogy ha csak a tartozás egy részét fizetjük vissza, akkor a bank mikortól és a már befizetett összegek után is felszámít-e kamatot, vagy csak a tartozás fennmaradó részére. Érdemes tudnunk, hogy bár az új szabályoknak köszönhetően a THM nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét, a hitelkártya az egyik legdrágább finanszírozási forma. Hitelkártyát akkor érdemes igényelnünk, ha már kellő tapasztalattal rendelkezünk a pénzügyek terén, és az internetbank segítségével naprakészen nyomon tudjuk követni aktuális tartozásunkat. Ha körültekintően használjuk, a hitelkártya hasznos eszköz lehet pénzügyeink havi menedzselésében. Törekedjünk azonban arra, hogy tartozásunkat még a kamatmentes perióduson belül fizessük vissza, hogy megelőzzük a túlzott eladósodást!

Okosodó hitelkártyák

Hargitainé Várhegyi Teréz, az OTP Bank Kártya Üzleti Igazgatóságának ügyvezető igazgatója Hargitainé Várhegyi Teréz, az OTP Bank Kártya Üzleti Igazgatóságának ügyvezető igazgatója

– A hitelkártyák mindent tudnak, amit a hagyományos bankkártyák, sőt, egyes típusok esetén vásárlási visszatérítés is jár a terhelt összeg után. A hitelkártya igénylésének egyik feltétele, hogy legalább 3 hónapja lakossági folyószámlával rendelkezzen az ügyfél bármely hazai banknál – tudtuk meg Hargitainé Várhegyi Teréztől, az OTP Bank Kártya Üzleti Igazgatóságának ügyvezető igazgatójától. – A tartozás kiegyenlítése történhet egy összegben vagy több részletben is. Egyes bankoknál lehetőség van már arra is, hogy az adott elszámolási időszak alatt felhasznált teljes hitelkeretet csoportos beszedési megbízással rendezze az ügyfél. Így biztos lehet abban, hogy határidőre ki lesz egyenlítve tartozása. Amennyiben viszont az adott banknál nincs lehetőség csoportos beszedési megbízással rendezni az egyenleget, úgy akár eseti átutalással is visszafizethető a hitelkártyáról felhasznált hitelkeret.