Idén is 10 százalék körüli növekedést várnak az autópiac szereplői

2016. február 18. (csütörtök) használtautó.hu

Az újautó-forgalmazók és a nagy használtautó-kereskedő cégek egyformán a piac 10 százalékos bővülésére számítanak 2016-ban.
  • A+
  • A-
  • P
  • @>
  • |<

Mind az újautó-importőrök, mind a legnagyobb használtautó-kereskedő cégek 10 százalékos növekedést várnak saját piaci szegmensükben az idei évre. A Használtautó.hu által második alkalommal összeállított, a személyautó-piaci kilátásokat vizsgáló Autópiaci Barométer adataiból az is kitűnik, hogy a „Zöld rendszám” kedvezménycsomag kilátásba helyezett jelentős bővítése idén csupán mérsékelten növeli majd az elektromos és konnektoros hibrid autók iránti keresletet.


A felmérésben részt vevő 17 (együttesen gyakorlatilag a teljes újautó-piacot lefedő) gépjárműimportőr cég vezető munkatársainak becslése szerint a 2015. évi 14 százalékos piaci bővülés ugyan nem fog megismétlődni, az átlagosan 10,4 százalékra várt idei növekedés nyomán azonban az eladott új személyautók száma a tavalyi 77 ezerről az idei évben 85 ezer fölé emelkedhet. A növekedést elősegítő okok között a legtöbben a növekvő fizetőképes keresletet (29%), a stabilabb általános gazdasági környezet miatt növekvő bizalmat (23%) tették az első helyre, de az utóbbihoz hasonló súllyal szerepelt a hazai személyautópark korosodása, mint kényszerű katalizátor (2015-ben a gépjármű-nyilvántartási statisztikák szerint a hazai személyautó-állomány átlagéletkora 13,7 év volt). Érdekes módon a tavalyi felméréssel ellentétben a finanszírozási lehetőségek további javulása immár nem az élen áll, csupán a fenti szempontokat követi a fontossági sorban.

Arra kérdésre, hogy elsősorban a magánszemélyek számára történő értékesítés, vagy a vállalati és állami flották területén várható-e nagyobb élénkülés, a válaszok 59:41 arányban az előbbi felé mutattak (tavaly a válaszadók éppen 50-50 százalékban tették meg voksaikat valamelyik oldalra). A megkérdezett importőrök szerint a „zöld rendszám” kedvezménycsomagnak idei évre várható jelentős bővítése csupán mérsékelten fogja növelni az elektromos és a hibrid konnektoros autók vonzerejét: 6-os skálán 2,9-es átlagot kapott ez a kérdés (az 1-es válasz jelentette azt, hogy nem lesz kimutatható a hatás, míg a 6-os azt, hogy az intézkedés alapvetően átbillenti majd a keresletet).

Tovább nő azok aránya, akik importból szereznek be használt autót

A legnagyobb forgalmú használtautó-kereskedők közül 26 cég válaszait dolgozták fel a felmérés készítői: becsléseik átlaga szerint a használtautó-piac idei bővülésének várható mértéke 10,2 százalék lesz. Ez szinte teljesen megegyezik a 2015-ben bekövetkezett 10,5 százalékos emelkedéssel. A növekedést elősegítő tényezők között a kereskedők a fizetőképes kereslet növekedése és a stabilabb gazdasági környezet mellett legtöbb esetben az újautó-eladások növekedését említették, hiszen ez automatikusan növekvő számú lecserélt, néhány éves autó megjelenését eredményezi a használtautó-piacon. Tavaly 27 százalékkal, közel 123 ezerre nőtt a használt személyautók importja. Abban szinte minden kereskedő egyetért, hogy idén is folytatódik a behozatal volumenének erőteljes bővülése, azonban a további növekedés mértékét illetően jelentős a becsült értékek szórása (az enyhe csökkenéstől 35 százalékig). A konszenzus ezen a területen 16,2 százalék körüli értéket mutat, ami azt jelenti, hogy bár a növekedés üteme 40 százalékkal mérséklődik, a várakozások szerint 2016-ben újabb 143 ezer használt autót hoznak majd be az országba.

Az Autópiaci Barométer tavaly év eleji becslései és az év végi tényadatok

Forgalomba helyezett új személyautók számának bővülése: terv: 13 % - tényleges: 14,3 %
Gazdát cserélő hazai használt személyautók számának növekedése: terv: 11 % - tényleges: 10,5 %

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!

Tetszett a cikk? Ossza meg! Facebook Twitter

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Idén is 10 százalék körüli növekedést várnak az autópiac szereplői

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X

Hozzászólások –

eddig 0 hozzászólás érkezett
HOZZÁSZÓLOK

Hozzászólok a cikkhez

A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.  Miért kell regisztrálnom? Bejelentkezek | Regisztrálok

Miért kell regisztrálnom?

X
Olvasóink fáradhatatlan aktivitásának köszönhetően az elmúlt évek során a megye meghatározó fórumává váltunk,
ahol cikkeink kapcsán értékes viták, párbeszédek alakultak ki. Ahogy e fórum résztvevőinek száma egyre növekedett,
sajnos a komoly hozzászólások közé egyre gyakrabban keveredtek céltalan, romboló beírások. Ezért éreztük úgy,
hogy eljött az ideje annak, hogy a kommentelés lehetőségét regisztrációhoz kössük, kiszűrve az értelmes fórumozást
zavaró tartalmakat. A regisztrációt ugyanakkor a korábbinál lényegesen egyszerűbbé tettük: elég csak nevet,
fehasználói nevet és emailt megadni. Reméljük olvasóink is úgy gondolják, hogy megéri megtenni ezt az egyszeri és
egyszerű lépést azért, hogy barátságosabb közegben, értelmesebb mederben folytatódhassék a párbeszéd.
(Ha problémája akad a regisztrációval vagy a hozzászólás új módjával, "hozzászólás" tárggyal írjon levelet a info@automotor.hu címre.)

Aktuális: 2016/16-os számunkból

Autó-Motor aktuális címlap
  • Extra: Bud Spencer filmjárművei
  • Vezettük: Audi Q2, Kia Niro, Alfa Romeo Giulia, Honda NSX, Yamaha XSR900
  • Teszt: Fiat Tipo 1.4, Ford Focus RS
  • Tanácsadó: Defektjavítás
  • Használt: Kozmetikai teendők eladás előtt
Autómotor Piactér