Hogyan kell értelmezni a jogosítványt?

2016. február 2. (kedd) Hraskó István/baon.hu

Olvasónk vezetői engedélyének hátoldalán, a kategória érvényességénél ez állt: 18.06.15. Azt hitte, 2018. június 15-ig szól a jogsi, pedig 2015. június 18-án lejárt, a rendőr ráadásul emiatt 8 ezer forintra megbüntette. Kiderült, „visszafelé” kellett volna olvasnia a dátumot.
  • A+
  • A-
  • P
  • @>
  • |<

Érdekes problémával kereste meg szerkesztőségünket Frei Ferenc keceli olvasónk. Mint mondta, pár napja autóval tartott hazafelé, amikor igazoltatták a rendőrök, és megbüntették 8 ezer forintra, mondván, nem érvényes a vezetői engedélye. Frei úr ezen roppantul csodálkozott, hiszen a jogsi előoldalára, a 4.(b) rovatba az érvényességi időhöz 2023. 06. 18. van írva, míg a hátlapon, a 11-es oszlopba (kategória érvényessége) az, hogy 18.06.15. Olvasónk ez alapján azt hitte, hogy a gépkocsira szóló vezetői engedélye 2018. június 15-ig szól. De mint a rendőrtől – és később az okmányirodában is – megtudta, tévedett: a számsort nála „visszafelé” kell olvasni, azaz a B kategóriás vezetői engedélye 2015. június 18-án lejárt. Tehát a 18.06.15. számsorban a 18 a napot, a 06 a hónapot, és a 15 az évet jelenti. Így Frei úr már közel fél éve közlekedett érvénytelen jogsival. A büntetést kifizette – mint mondta, ő tiszteli a törvényeket, ha vét a szabályok ellen, vállalja a felelősséget –, de ettől függetlenül sérelmezi az esetet.


Véleménye szerint a dokumentum ebben a formájában számára megtévesztő volt, hiszen nincs rajta feltüntetve, hogy melyik szám mit jelöl (azaz hogy az első szám a napot, és nem mint hitte, az évszámot), és ezügyben ő soha, semmilyen tájékoztatást, a lejáratról értesítést nem kapott. "Két számjegy megspórolásával ne vezessék már félre az állampolgárokat!" – jelentette ki. Hozzátette: történetét azért osztotta meg a Petőfi Népével, hátha másokat megment egy csekk befizetésétől.

Utánanéztünk, és tényleg nem olyan egyszerű a helyzet, mint elsőre gondolnánk. Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján lévő tájékoztatás szerint a 4(b). rovatban a vezetői engedély, azaz az okmány érvényességi ideje olvasható. Eddig az időpontig használható a kártya a személyazonosság igazolására belföldön. A hátoldalon a 11. oszlopban található kategóriánként a vezetési jogosultság érvényességi ideje, tehát ameddig a szabályok megszegése nélkül az illető volán mögé ülhet. "Az érvényességi időpont a 2012. augusztus 24-ét követően kiadott vezetői engedélyek esetében nap.hó.év formátumú, míg a korábban kiadott vezetői engedélyek esetében év.hó.nap. formátumú” – írja az ORFK-s tájékoztatás.

Frei Ferenc jogosítványát 2013 júniusában hosszabbíttatta meg, így nála ezért jelöli az első szám a napot, az utolsó az évet. Persze nem magától értetődő, hogy ezzel minden sofőrnek tisztában kell lennie. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az előlapon feltüntetett időpont – ameddig személyazonosításra lehet használni a jogsit – gyakran nem egyezik meg a 11. rovatban szereplővel, általában sokkal későbbi. Mint olvasónk esetében is: a jogsit a lakcímkártyával együtt egészen 2023-ig felmutathatja, ha gyalogosan igazoltatja a rendőr.

Figyelni kell az orvosnál!

Frei úr talán annyiban hibázott, hogy amikor 2013-ban az orvosa megújította a vezetői engedélyét, nem tájékozódott, hány évre szól a „frissítés”, ezt lapunknak is elismerte (azt hitte amúgy, hogy öt évre, miközben csak kettőre). Szerencséje sem volt, mert ha mondjuk 30.06.15. került volna a jogsijába, könnyen kitalálja, hogy a „30” a napot jelöli ás nem az évet. De érthető felháborodása is, hiszen ha valaki ránéz a jogsira, nem biztos, hogy elsőre eligazodik az összes dátumon.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!

Tetszett a cikk? Ossza meg! Facebook Twitter

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Hogyan kell értelmezni a jogosítványt?

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X

Hozzászólások –

eddig 0 hozzászólás érkezett
HOZZÁSZÓLOK

Hozzászólok a cikkhez

A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.  Miért kell regisztrálnom? Bejelentkezek | Regisztrálok

Miért kell regisztrálnom?

X
Olvasóink fáradhatatlan aktivitásának köszönhetően az elmúlt évek során a megye meghatározó fórumává váltunk,
ahol cikkeink kapcsán értékes viták, párbeszédek alakultak ki. Ahogy e fórum résztvevőinek száma egyre növekedett,
sajnos a komoly hozzászólások közé egyre gyakrabban keveredtek céltalan, romboló beírások. Ezért éreztük úgy,
hogy eljött az ideje annak, hogy a kommentelés lehetőségét regisztrációhoz kössük, kiszűrve az értelmes fórumozást
zavaró tartalmakat. A regisztrációt ugyanakkor a korábbinál lényegesen egyszerűbbé tettük: elég csak nevet,
fehasználói nevet és emailt megadni. Reméljük olvasóink is úgy gondolják, hogy megéri megtenni ezt az egyszeri és
egyszerű lépést azért, hogy barátságosabb közegben, értelmesebb mederben folytatódhassék a párbeszéd.
(Ha problémája akad a regisztrációval vagy a hozzászólás új módjával, "hozzászólás" tárggyal írjon levelet a info@automotor.hu címre.)

Aktuális: 2016/16-os számunkból

Autó-Motor aktuális címlap
  • Extra: Bud Spencer filmjárművei
  • Vezettük: Audi Q2, Kia Niro, Alfa Romeo Giulia, Honda NSX, Yamaha XSR900
  • Teszt: Fiat Tipo 1.4, Ford Focus RS
  • Tanácsadó: Defektjavítás
  • Használt: Kozmetikai teendők eladás előtt
Autómotor Piactér