Az elmúlt negyedévben közel 4300 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, melynek 6%-a halállal végződött. Az előző év azonos időszakának adataihoz viszonyítva a lakott területen belül történt balesetek száma nőtt nagyobb mértékben, 21%-kal, a lakott területen kívül történteké pedig 6%-kal. A halálos kimenetelű balesetek száma 37%-kal volt magasabb, mint az előző év azonos negyedévében. A negyedéven belül a halálos kimenetelű balesetek január hónapban haladták meg a legnagyobb mértékben az előző év azonos időszakának a szintjét: 80%-kal. A balesetet elszenvedők száma több mint 5800 volt, közülük 286-an életüket vesztették, közel 1700an súlyosan megsérültek, a könnyen megsérültek száma megközelítette a 3900- at. A meghalt személyeknek csaknem 60%-a vétlen áldozat volt.

A balesetek száma minden régióban növekedett, leginkább a Nyugat-Dunántúlon, 34%- kal. Az adott területen bejegyzett tízezer gépjárműre jutó balesetek száma az Észak-Alföldön volt a legmagasabb, 13, szemben a 12-es országos átlaggal. A közúti forgalomban leggyakrabban a keresztező irányban haladó járművek ütköztek. A második leggyakoribb balesettípus a gyalogos elütése, de a kimenet súlyosságát tekintve ez áll az első helyen. A gyalogoselütések 10%-a halálos kimenetelű volt. 2007 I. negyedévében az egyenesen haladó és a kanyarodó járművek ütközése megnevezésű balesettípus száma emelkedett a legnagyobb mértékben, 79%-kal, viszont 15%-kal kevesebb jármű ütközött álló, parkoló járműbe, mint az előző év azonos időszakában. A balesetek 68%-át a személygépkocsik, 9%-át a gyalogosok és 8%-át a teherszállító járművek okozták. A kerékpárosok 7%-ban voltak okozói a balesetnek. Az elmúlt év adataihoz viszonyítva a motorkerékpár okozta balesetek száma emelkedett a legnagyobb mértékben, több mint háromszorosára. A balesetek 90%-a a járművezetők hibájából történt, leggyakrabban nem megfelelő sebességgel haladtak.

Lakott területen kívül történt balesetek közül az egyjárműves balesettípus, ezen belül a megcsúszás, farolás, felborulás, pályaelhagyás volt a leggyakoribb. Az autópályákon közlekedők a balesetek mindössze 2%-át okozták, de az előző évhez mérten 12%-kal többet. Az itt megsérült személyek 37%-a külföldi állampolgár volt, számuk az előző év azonos időszakának adataihoz képest 90%-kal nőtt. Országos szinten és régiós bontásban is emelkedett az ittasan okozott balesetek száma és aránya. Száz baleset közül 14 hátterében állt alkohol.

Az ittasan okozott balesetek száma az Észak-Alföldön nőtt a legnagyobb mértékben, 76%-kal, és egyedül a dél-alföldi régióban csökkent, 12%-kal. A régiókon belül Budapesten mutatkozott a legnagyobb növekedés, több mint a duplájára.