Az év elején indult a SuliMoped program, amelynek célja, hogy a hátrányos helyzetű tanulók is lehetőséget kapjanak a segédmotorkerékpár-vezetői engedély megszerzésére, és ezzel egy időben baleset megelőzési oktatást is kapnak a kiválasztott nyolcadikos diákok. Az első turnus most teszi le az elméleti vizsgákat, és következik a gyakorlati oktatás.

Ennek lehetővé tétele miatt az ORFK-OBB vásárolt tíz darab Honda robogót, és a szállításukra szolgáló öt darab utánfutót – a vontató járművek felújítása most zajlik. Hamarosan már úton lesznek a járművek a diákokhoz, akik nem egyszerű oktatást kapnak, hanem a Safety-Hungary instruktorai segítik őket. Az ORFK-OBB célja nem egyszerűen az, hogy megszerezzék a jogosítványukat a fiatalok, hanem az, hogy rögtön biztonságos vezetők legyenek.

Egyelőre biztatóak a SuliMoped eredményei, a gyakorlati vizsgák lezárultát követően, szeptemberben döntenek majd arról, hogy a jelenlegi keretek között folytatják-e tovább a diákok oktatását, vagy netán kiszélesítik azt. A Balesetmegelőzési Bizottság tisztában van azzal, hogy annyi pénze nincs erre a programra, ami ahhoz kellene, hogy a mind a nyolcvanezer nyolcadikos diákot segédmotor-jogosítványhoz juttassák, de lehet, hogy további támogatók bevonásával majd ki lehet szélesíteni a jelenleg öt megyében zajló oktatást.

Egy segédmotorkerékpár-vezetői engedély megszerzésének költsége 40-60 ezer forint attól függően, hol próbálkozik meg vele az ember, ezt az összeget a SuliMoped program keretében átvállalják a támogatók, élükön az ORFK-OBB, az NKH, a Safety Hungary és a Biztonságos Közlekedésért Alapítvány.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!