A szülők nem mutatnak jó példát gyerekeiknek

2012. május 3. (csütörtök)

A gyerekek gyakran látják szüleiket beszélni, dühöngeni, kiabálni és veszekedni a volán mögött.
  • A+
  • A-
  • P
  • @>
  • |<

Egy, a Continental megbízásából készített németországi felmérés eredményei szerint a szülők gyakran hangoskodnak és dühöngenek (75%), kiabálnak (54%) és veszekednek (41%) gyerekeik szeme láttára az autóban ülve. 20%-uk a telefonját is használja vezetés közben, 45% pedig nem mindig csak a vezetésre koncentrál.


A megkérdezett gyerekek ezzel együtt mégis elégedettek szüleik vezetési stílusával (98%), és biztonságban érzik magukat az utakon (94%). Ezek a legfontosabb eredményei az 500, 4 és 16 év közötti gyermek megkérdezésével végzett kutatásnak, amelyet a OnePoll piackutató és az Alsó-Szászországi Közlekedésbiztonsági Alapítvány végzett a Continental megbízásából.

Apuka gyorsabb, mégis jobban szeretik, ahogy vezet

Az eredmények betekintést nyújtanak az apukák és anyukák vezetési stílusa közötti különbségbe is gyerekeik nézőpontjából. Bár a megkérdezett gyerekek többsége (73%) elismerte, hogy édesapja általában gyorsabban vezet, és több mint harmaduk szerint (37%) apjuk vezetési stílusa egyenesen agresszív, összességében mégis az apukák vezetésével elégedettebbek (49%).

Összességében „Jó” értékelést kaptak a szülők vezetésből

Ha a német gyerekeknek érdemjegyeket kellene adniuk szüleik vezetési szokásaira, az értékelés sokszínű lenne. „Jó” jegy járna a vezetési stílusra és a közös utak számát illetően. A megkérdezettek 98%-a mondta, hogy szereti szülei vezetési stílusát. 49% szerint szülei jobban vezetnek, mint a többi sofőr. Ugyanakkor tízből egy gyerek néha szégyelli magát szülei vezetés szokásai miatt, 17% pedig bevallotta, hogy ijedt már meg életében attól, ahogy szülei vezettek. Csak 8% számolt be zaklatottságról, 2%-uk pedig már félt vagy megrémült szüleik autójában. Hogy szóba hozzák-e a vezetést szüleik előtt, az a bizalomtól függ. A megkérdezett gyerekek 92%-a azt mondta, nem fél megmondani szüleinek, hogy nem szereti, ahogy vezetnek, 54% pedig már meg is tette ezt a Continental megbízásából készült felmérés eredményei szerint.

Társalgás és koncentráció: „Megfelelőtől” a „Gyengéig”

A válaszokból az is kiderül, hogy a gyerekeket nem hagyja hidegen a volán mögötti hangoskodás, civakodás, kiabálás, veszekedés. Közülük sokan nyugtalanok (22%), mérgesek (10%) lesznek, esetleg szégyenkezni (9%) vagy félni (5%) kezdenek ilyenkor. Bár a megkérdezett gyerekek 35%-a azt állítja, csak nevet szülei vitatkozásán, minden ötödik gyerek viszont figyelmeztette őket, és szólt, hogy álljanak meg. A gyerekek abban az esetben is előszeretettel beavatkoznak a hátsó ülésről, ha a szülők túl gyorsan mennek: több mint harmaduk egyszerűen megkéri a szülőt, hogy menjen lassabban, minden tizedik viszont ösztökélte már a sofőrt nagyobb tempóra is. Az autóban elhangzó szavaik mellett a szülők koncentrációja is gyakran ad okot aggodalomra. A felmérés megállapította, hogy majdnem minden ötödik szülő vagy felvigyázó használja telefonját vezetés közben gyerek jelenlétében is. A gyerekek 45%-a szerint szüleik néha egyszerűen nem figyelnek oda vezetés közben.

A gyerekek is megerősítik a vezetéssel kapcsolatos előítéleteket

„Szüleid közül általában ki vezet gyorsabban? Ki erőszakosabb a volánnál, ki kiabál többet?” – „Apa!” A kutatás eredményei sok előítéletet megerősíteni látszanak. A válaszoló gyerekek 73%-a szerint édesapja gyorsabban vezet, mint édesanyja. Bár 46%-uk szerint szüleik nem agresszív sofőrök, 38% szerint apjuk erőszakosabb a volánnál, mint anyjuk (12%). Az egyértelmű – a 13%-os különbségből kiderül –, hogy az apák gyakrabban kiabálnak (33%) a volánnál. Ám a gyerekek többsége (49%) mégis édesapja vezetési stílusát szereti jobban, 39% húz az édesanya felé, 12%-nak pedig nincs kedvence. Így nem is meglepetés, hogy általában az apuka vezet, amikor mindkét szülő az autóban ül. Számokban kifejezve a megkérdezettek 69%-ánál az apáé a volán a családi autózásokon és csak 16%-nál az anyáé.

Ez azonban nem egyenlő az utazások számával, a gyerekek nagy részét (52%) ugyanis anyjuk viszi a különórákra. Öt apából mindössze egy vállalkozik az ilyen típusú fuvarokra. Iskolába a gyerekek 38%-át az anyja, 16%-át pedig az apja viszi (9%-nál egyenlő arányban fordul elő a két szülő, 36%-ot pedig nem a szülei visznek iskolába). A gyerekek mégis édesanyjukat tartják kevésbé gyakorlott vezetőnek. A megkérdezettek 42%-a szerint anyja nagyobb valószínűséggel padkázza meg a felnit parkolás közben, mint az apja (19%), 39%-uk szerint azonban egyik szülőjük sem hajlamos ilyesmire.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!

Tetszett a cikk? Ossza meg! Facebook Twitter

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A szülők nem mutatnak jó példát gyerekeiknek

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X

Hozzászólások –

eddig 0 hozzászólás érkezett
HOZZÁSZÓLOK

Hozzászólok a cikkhez

A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.  Miért kell regisztrálnom? Bejelentkezek | Regisztrálok

Miért kell regisztrálnom?

X
Olvasóink fáradhatatlan aktivitásának köszönhetően az elmúlt évek során a megye meghatározó fórumává váltunk,
ahol cikkeink kapcsán értékes viták, párbeszédek alakultak ki. Ahogy e fórum résztvevőinek száma egyre növekedett,
sajnos a komoly hozzászólások közé egyre gyakrabban keveredtek céltalan, romboló beírások. Ezért éreztük úgy,
hogy eljött az ideje annak, hogy a kommentelés lehetőségét regisztrációhoz kössük, kiszűrve az értelmes fórumozást
zavaró tartalmakat. A regisztrációt ugyanakkor a korábbinál lényegesen egyszerűbbé tettük: elég csak nevet,
fehasználói nevet és emailt megadni. Reméljük olvasóink is úgy gondolják, hogy megéri megtenni ezt az egyszeri és
egyszerű lépést azért, hogy barátságosabb közegben, értelmesebb mederben folytatódhassék a párbeszéd.
(Ha problémája akad a regisztrációval vagy a hozzászólás új módjával, "hozzászólás" tárggyal írjon levelet a info@automotor.hu címre.)

Aktuális: 2016/16-os számunkból

Autó-Motor aktuális címlap
  • Extra: Bud Spencer filmjárművei
  • Vezettük: Audi Q2, Kia Niro, Alfa Romeo Giulia, Honda NSX, Yamaha XSR900
  • Teszt: Fiat Tipo 1.4, Ford Focus RS
  • Tanácsadó: Defektjavítás
  • Használt: Kozmetikai teendők eladás előtt
Autómotor Piactér