Nem várt problémák merültek fel – erősítette meg lapunk információit az M0-s csomópontját az M6-os érdi tető–Dunaújváros közötti szakaszával összekötő 11 kilométer sztrádát építő Vegyépszer vezérigazgatója. Timár Gyula elmondta, hogy a munkát lassító gondokról – a munkaterület átadása, a közműkiváltás – egyeztetnek a Nemzeti Autópálya (NA) Rt.-vel. A jövő március 31-i átadási határidő tarthatóságát firtató kérdésünkre csupán annyit mondott: ha nem tartható, jelzik a megbízónak.

A beruházásra – mint arról lapunk korábban beszámolt – az NA Rt. „hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás” eredményeként kötött szerződést a Vegyépszer Rt.-vel. A mintegy 37,1 milliárd forintos megbízás keretében a társaság a 11 kilométer hosszú autópálya-szakaszt az eddigiektől eltérő körülmények között és speciális műszaki tartalommal építi. Az M6-os városi része végig belterületen halad – a XXII. kerületen, Nagytétényen és Érd-Ófalun keresztül –, s ez megnehezíti az építést: a nyomvonal alatt több kilométernyi közmű-, szénhidrogén-vezeték, víz- és szennyvízvezeték, távközlési építmények és villamos kábelek húzódnak, amelyek kiváltása időigényes és körültekintő előkészítést igényel. A szakaszon négy csomópont is épül. A teljes beruházás – egyebek között összességében mintegy 22 kilométernyi különböző önkormányzati út is épül – határideje 2007. február 28.

Ugyanakkor – csakúgy, mint a csúszni látszó szakasz esetében – jövő év március 31-ig kellene ideiglenesen forgalomba helyezni az M6-os Érd és Dunaújváros közti 56 kilométeres szakaszát is. Az építkezés azonban – mint arról beszámoltunk (VG, 2005. szeptember 12.) – jelenleg mintegy két hónapos késésben van. Az építő M6 Duna Autópálya Koncessziós Rt. szerint a késedelem nem csupán a társaságon múlott, ahhoz nagyban hozzájárult a rossz idő is. A kezdettől feszített ütem ellenére a társaság – az általuk javasolt, de első menetben a szakminiszter által elutasított – technológiaváltással és enyhe téllel még ledolgozhatónak tartja a késést.

Ha ezen a projekten lehetne is szalagot vágni jövő év március végén, a Vegyépszer kivitelezésében készülő szakasz megépüléséig nem lenne kapcsolat az M0-shoz. Semmibe vezetne, dupla zsákutca lenne az M6-os érdi tető–Dunaújváros közötti szakasz – fogalmazott egy szakember.

Jelenleg 16 helyen folynak munkák a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének keretében, ebből a tervek szerint öt szakasz az idén befejeződik. 2006 első felében a fent említett említetteken kívül még négy sztrádaberuházást terveznek átadni, az M3-as Nyíregyházát és az M35-ös Debrecent elkerülő szakaszát, valamint az M8-as egy kisebb szakaszát szintén márciusban adnák át, áprilisban pedig az M7-es Ordacsehi–Balatonkeresztúr közötti részét. A jelenleg épülő öt további szakasz átadása csak 2006 második felében esedékes.